Friday, 30 March 2012

Katak Oh Katak

Assalamualaikum Saudara/ri .. 
Selamat Pagi People's ! 
(1:35 am)  

Ong kedek - kedek !
Katak ni banyak jenis ..
Saya tak tau nama-nama katak ni betul atau tak..
Sumber ni dipetik dari Pak Google ...

*KATAK BERACUN*
Katak ini berasal dari keluarga Dendrobatidae yang merupakan katak asli daripada Amerika Tengah dan Selatan. Katak ni aktif pada waktu siang. Katak ni juga digelar katak panah oleh penduduk pribumi disana kerana racunnya dijadikan sebagai bahan racun pada hujung mata anak panah.. 
*
*

* KATAK DARWIN *
(cantiknya nama katak ni)
Katak ini banyak dilihat sekitar tahun 1978. Tapi sekarang dah pupus dah.
*
*
* KATAK PELANGI
(peace!)
Cantiknya warna yang ada kat badan dye tu. Katak pelangi ni hidup kat hutan kering berbatu Madgascar Isalo Massif . Katak ni akan mengembang apabila di ancam musuh. 
*

* KATAK BANTAL *
Kalau tak da bantal untuk baring , nah , ambil ni..hehe
Katak bantal ni tinggal di sekitar Uruguay , Brazil dan Argentina Utara . Katak ni boleh membesar sehingga 6 inci panjang.
*
*
* KATAK MANTEL MERAH *
Katak ni merupakan katak darat asli Madagascar . Katak ni kecil jer. Saiznya cuma 2.5 cm panjang. 
*
*
INFO :
Ini informasi kepada anda yang ingin/akan ke Jerman , jangan membunuh seekor katak sekalipun kerana anda akan didenda jutaan rupiah. 
Seorang warga sebuah kota kecil di Jerman telah didenda 1:500 euro (Rp18,5 jutaan). Beliau Cristian Tenhofer , 47 tahun , mengaku di persidangan bahawa dia menembak katak itu dengan senjata angin. Ini kerana , beliau rasa terganggu akan bunyi yang membuatkan dia terbangun setiap malam. 
*

 Okay lah .. gua nak blah lu .. dah lewat malam ni..
*
*
Maaf ler kalau ada maklumat yang tak betul / salah..
Ong kedek-kedek ! (maaf)
Dah lewat malam ni.. Tak leh tidur lewat sangat..
Good Night peeps !




pssst ! sebelum tu , nak cakap
 'LOVE YOU' kat PUTERA KATAK saya.. ! :)

11 comments:

SuparMan SuaRez said...

Love U too Puteri Katak saya..Hehehe
^_^ <3

Cik Adieb said...

Comel lah katak bantal tu,tapi katak mantel merah kin takut

Seneorita Baharin said...

ohh comel nya katak2 tu..haaha..katak bantal tu kalo buat tido best jugak..heheh :D

Liyana Deli said...

hai... tq follow my blog
follow u back : DD

gadis oren said...

aa byknyer katak ? takott . huhuhu

ejulz said...

info menarik.. :)

Aida Omar said...

semua cantik2 nama pun unik2.. katak beracun tu memang cantik, cantik tapi beracun.. yang katak pelangi tu sekali tgk macam buat peace pulak. hehe.. Bagus la jerman siap denda bagai.. tak pupus katak kalau gitu.

*NurSyahieraDahhari* said...

comel2 rupenye katak ni ek :D

Amirah Jafri said...

Tak takut katak keeeeeee? haha

BlueiceButterfly said...

~byknya spesis...warna wrni..hehe >_<

Eza Boom Boom said...

memang minat katak berabis ni.. hihi. indeed, katak memang comel. Hijau itu menenangkan.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...