Monday, 31 December 2012

CARA NAK FASIHKAN ANAK BERBAHASA INGGERIS


Hye 2013! 
Rindu 2012 -_-,
Hari ni saya nak share sikit pasal macam mana nak ajar budak-budak berbahasa inggeris.
Nak mendidik anak bukanlah satu perkara yang mudah. Tak semudah nak membentuk tanah liat.
Korang tau tak? Sekarang ni Bahasa Inggeris salah satu bahasa yang menjadi keperluan dalam kehidupan. Cerita , buku , lagu sekarang ni, tak lari dari bahasa Inggeris. So, kita mestilah pandai Bahasa Inggeris supaya tak kena tipu. Ibu Ayah tak pandai Bahasa Inggeris?Macam mana nak ajar anak plak? Don’t worry la beb.. Tu bukan masalah besar pun. Masalah sekecil kuman jer tuu.. 
Meh sini baca Tips macam mana nak selesaikan masalah tu.. 
*
*
PERTAMA : Didik anak dalam kandungan 
Ingat anak yang dalam kandungan kita tak boleh didik? Itu salah. Kita boleh pupuk minat anak terhadap bahasa Inggeris sejak mereka dalam kandungan lagi. Ibu ayah hendaklah selalu bercakap-cakap dengan mereka dalam bahasa Inggeris. Malah, Ibu ayah boleh gak menyanyi atau membaca buku cerita dalam bahasa Inggeris. Lagu Maher Zain pun banyak dalam bahasa Inggeris tau. Selalu-selalu lah dengar yerr.. Umat Islam, jangan lupa rajin-rajin baca Al-Quran dan doa-doa supaya anak dalam kandungan tenang mendengarnya. InsyaAllah..
*
*
KEDUA : One Parent One Language
Maksudnya, Ibu mestilah mahir berbahasa melayu dan ayah mestilah mahir berbahasa inggeris dan sebaliknya. Ini adil bagi kedua pihak dan membantu anak mahir kedua-dua bahasa. Jangan bimbang anak keliru dengan dua bahasa itu. Pada mulanya memang sukar anak menerimanya,tetapi lama-kelamaan anak akan berbahasa lebih fasih dan ini boleh mengembangkan perkembangan otak mereka. Ibu dan ayah juga hendaklah memberi kerjasama dalam mendidik anak. Team effort amat penting dalam menjayakan misi supaya anak fasih berbahasa dengan dua bahasa yang berbeza.
*
*
KETIGA : Keyakinan ibu bapa
Jangan jadikan kelemahan kita dalam bahasa inggeris sebagai alasan untuk tidak mendedahkan anak kepada bahasa inggeris dari peringkat awal. Ibu ayah kena yakin yang boleh mendidik anak berbahasa inggeris. Kena berkorban sikit walaupun tidak fasih. Ibu ayah boleh belajar balik seperti rujuk buku, cari maklumat di internet, baca majalah dan sebagainya.
*
*
KEEMPAT : Remove segan dan malu.
Kita tak perlulah malu untuk ajar anak dikhalayak orang ramai. Kalau orang tengok kita ajar anak berbahasa inggeris, mesti orang akan cakap, “eh eh berlagak la tu cakap inggeris.kat rumah cakap melayu plak”. Okay, kita abaikan pandangan sinis orang lain. Yang penting anak kita semakin pandai bahasa inggeris.kan?? Kalau anak dah fasih, tak menjadi masalah ibu ayah malah guru juga untuk ajar di peringkat sekolah nanti. Contohnya dalam  subjek sains, bahasa inggeris dan matematik.
*
*
KELIMA : BEDTIME STORY
Ibu ayah rajin-rajinlah bacakan buku cerita kepada anak. Ini boleh membantu untuk memupuk sikap suka membaca kepada anak-anak. Selain itu, ibu ayah juga hendaklah beli buku cerita yang menarik dan bersesuaian dengan umur mereka. Jika anak-anak menunjukkan minat pada komik, tak salah belikan mereka komik dalam bahasa inggeris. Contohnya komik Doraemon, detective conan dan sebagainya. Tapi, jangan beli komik sinchan. Terlampau banyak unsur luncah dan tak sesuai bagi budak. Boleh mengganggu pemikiran anak.
*
*
KEENAM : Menonton televisyen
Apa? Ingat tengok tv tak boleh belajar? Boleh.. tapi kena pilih rancangan. Contohnya, Astro ceria,Disney,tutor tv dan sebagainya. OhMyEnglish pun ada gak. Ibu ayah pun boleh meningkatkan ilmu dengan menonton tv. Tapi, kita tak boleh paksa anak-anak. Ini boleh menimbulkan tekanan terhadap mereka. Anak-anak ni pun pandai moody tau. Harus tau, mereka lebih suka bermain dari belajar. Oleh itu, kita ajar mereka dengan teknik belajar sambil bermain seperti menyanyi, bermain puzzle. Cari masa sesuai untuk mengajar mereka supaya mereka boleh member lebih tumpuan.
*
*
KETUJUH : Buang bahasa pelat 
Jangan gunakan bahasa bayi. Pronounce jangan pelat dan gunakan grammar yang betul. Jika anak sebut dengan sebutan yang tak betul, betulkan sebutan mereka dengan mengulanginya beberapa kali sehingga sebutan mereka betul. Lidah anak-anak mudah dibentuk dan masih lembut ketika kecil. Tidak menjadi masalah untuk kita membetulkan sebutan yang mereka lontarkan.
*
*

Kalau kita didik anak-anak dengan cara yang betul, anak-anak boleh menguasai 5 bahasa serentak. Tak percaya? Cubalah.. InsyaAllah..
Kita mesti ingat, anak-anak yang boleh menguasai bahasa dapat meningkakan IQ mereka dan mempercepatkan perkembangan otak mereka.

HAPPY NEW YEAR !

Assalamualaikum w.b.t rakan blogger..
Salam 1 Malaysia!
ong kedek-kedek!

Gelap jer langit , bermulalah BOOM BOOM BOOOOOM! 
orang main mercun.. 
Kalau dulu-dulu, Tepat pukul 12:00 barulah bagai perang dunia kedua jerr suasana.
Tapi masa kini, tak kira jam dah.. ikut dya jer nak main..
Tapi bagus gak gitu..tak ganggu orang nak tidur kalau tak main pukul 12 nanti.. 
*
*
Kita umat Islam , tak perlu lah bagai nak rak menyambut Tahun Baru ni..
Kita sepatutnya menyambut Maal Hijrah...
*
*

Apa-apa pun, HAPPY NEW YEAR kat korang yang menyambutnyee! 
Nak tau aku sambut kat mane??
Ni haaa! kat bilik! terperap..
suka gak keadaan begini daripada dok terhimpit-himpit kat bandar semata-mata tengok bunga api..
betol tak???
*
*

MANUSIA seperti SEBUAH BUKU..
MUKA DEPAN adaLah TARIKH LAHIR..
MUKA BELAKANG adaLah saat KEMATIAN..
Setiap LEMBARAN adaLah SETIAP hari daLam KEHIDUPAN yang kita Lakukan..

SEKALI TERTULIS, TIDAK akan BOLEH diUBAH semuLa..
TETAPI, seBURUK manapun HALAMAN sebeLumnya, masih TERSEDIA haLaman seLanjutnya yang PUTIH dan BERSIH...
*
*
Harapan untuk 2013 : Semoga Tahun 2013 lebih baik dari tahun 2012. Bukannya bermaksud tahun 2012 tidak baik, cuma ingin yang lebih baik dari sebelumnya.. Saya ingin menjadi seorang anak yang solehah dan ingin menjadi orang yang berguna kelak.. 
Andai hari ini hari terakhirku bergelar manusia di dunia, Izinkan aku mohon maaf kepada semua muslimin dan muslimat yang pernah aku sakiti dan lukai hati mereka tanpa aku sedari dan mereka sedari.. 

Semoga Tahun 2013 memberi kita penuh keberkatan dan Semoga Allah S.W.T memberi hidayah kepada kita.. Amin~ 
*
*
Sekali lagi , HAPPY NEW YEAR!
WELCOME 2013 and GOOD BYE 2012! 
ong kedek-kedek! 

Sunday, 30 December 2012

SEGMEN : Terjah Tahun Baru AisyahHumaira'

Assalamualaikum w.b.t..
Sebelum bermulanya tahun 2013, saya nak join segmen by Kak Niera ^__^

(xtau napa jadi hitam tu..tak pandai -_-,)

Syarat : DONE! ^__* 
Jom kengkawan blogger!
kita memeriahkan segmen ni.. 
Cepat-cepat.. Tamat pada 30/01/2013...

p/s : Serius, cantik blog Kak Niera ni... Sweet sangat! :) 

Thursday, 27 December 2012

5 CARA STUDY LAST MINUTE


Assalamualaikum w.b.t.. 
Alhamdulillah kita masih lagi boleh menghirup udara di bumi yang bersih pada hari Jumaat ini. Hari ni merupakan hari Jumaat yang terakhir bagi tahun 2012. Semoga tahun 2013 membawa penuh keberkatan kepada kita semua. Amin..
*
*
lakonan semata-mata

Semua tahu bahawa minggu ni merupakan “STUDY WEEK” bagi yang bergelar mahasiswa/mahasiswi. Minggu depan dah start “EXAM WEEK”. Ramai pelajar dah ready nak exam malah ada jugak yang belum ready(saya la tuh). Study Last Minute menjadi amalan saya setiap kali menjelang hari peperiksaan. So, saya ingin share-share sedikit bagaimana belajar last minute ni. ^__* 

1) BETULKAN NIAT
Sebelum belajar, kita mesti ada niat. Apa niat korang? Kenapa mau belajar? Kalau niat korang “kerana mau dapat semua A dan mau dapat hadiah dari parents or someone” , korang dah SALAH. Lebih baik betulkan niat korang awal-awal lagi. Niat belajar hendaklah kerana Allah. Nanti ilmu tak kekal jika niat yang kita tanam dalam diri salah. Kita belajar mestilah mendapat keberkatan dari Allah. Supaya ilmu kekal di dalam dada. Ilmu yang kita belajar bukan sekadar untuk exam tapi untuk kehidupan seharian juga.
*
*
2) PEMILIHAN MASA
Masa itu Emas. Kita seringkali mendengar tiga perkataan itu dilontarkan dari bibir orang ramai. Sesetengah tahu maksud tersirat dalam perkataan itu malang sekali mengendahkannya. Pemilihan masa sangat penting untuk memastikan minda kita ni mampu ke tak terima apa yang dibelajar nanti. Kalau kita memilih belajar dalam keadaan yang bising, adakah minda kita akan menerima sepenuhnya apa yang dibaca? Tentulah tidak kan? Sikit pun tak masuk dalam akal apa yang di baca kan? Bagi saya, minda saya akan lebih focus apabila belajar pada waktu tengah malam dan seawal pagi. Semua tahu kan waktu itu sunyi dan lebih mudah untuk belajar dan menghafal formula-formula.
*
*
3) MIND MAP/PETA MINDA
Peta minda merupakan salah satu cara untuk kita membuat nota ringkas. Tau-tau ja la kan, kalau kita study last minute ni, tak kan la nak baca buku nota yang tebal tu. Mustahil! Tapi, janganlah 100% kepada peta minda. Membaca buku yang tebal dan ayat yang panjang-panjang tu penting jugak untuk kita membina ayat time exam nanti. :) Kelebihan peta minda ialah kita boleh bawa kemana sahaja kita pergi. Peta minta boleh lipat-lipat simpan dalam poket. Tapi kan kawan-kawan, nota ringkas yang ada pada peta minda tu mestilah yang anda faham. Jangan plak buat peta minda tapi bila nak baca nanti,sendiri tak faham. Parah! Hehe Cara ni sangat berkesan terutama sekali bagi subjek yang memerlukan pembacaan yang banyak.
*
*
4) PERSEKITARAN BELAJAR
Tempat juga memainkan peranan penting yer. Kalau rumah kita bersebelahan dengan aktiviti yang sangat bising,tahan ker kita tinggal kat sana? Mesti tak kan? Mesti kita akan buat aduan jugak kan? So, persekitaran belajar pun begitu. Pemilihan tempat belajar penting untuk menaikkan semangat supaya terus belajar dan menghilangkan rasa bosan. Tempat belajar yang kemas,teratur dan bersih membolehkan kita belajar dengan tenang. Suasana yang bising boleh merencatkan proses pembelajaran kita. Lagi-lagi study last minute, memang marah jer kalau dengar bising. Bila dah marah, mood belajar pun hilang. Ini merumitkan proses pembelajaran kita. 
p/s : pastikan meja belajar menhadap kea rah kiblat ye kawan-kawan. :)
*
*
5) MINTA RESTU
Dulu zaman sekolah, sebelum exam mesti ada majlis restu ilmu. Tapi zaman Universiti , tak akan muncul lagi majlis macam tu. Kita kena datang sendiri jumpa lecture. So, minta restu kat lecture, ibubapa. Tak lupa juga, minta maaf kat kawan-kawan k. 
*
*
Info ni tak la hebat sangat. Harap-harap berguna jugak k.. ^__^ 
p/s : Lebih elok jangan la study last minute yer.. :)  

SEGMEN : ME HIJABISTA

Assalamualaikum Sahabat Blogger.. 
Jari-jemari tetiba rajin nak join segmen by CIK ANIS ^__* 
Sesiapa yang hijabista tu, meh la kita join segmen ni..

*ong kedek-kedek!*

HOW DO YOUR CHILD LEARN


Hye Readers! 
Lets read HOW DO YOUR CHILD LEARN..


The following perspective have different implications for how children develop,and therefore, the role of teachers in structuring childrens learning experience. As you will see, each perspective has both advantages and disadvantages..
*
*
- NATURE PERSPECTIVE  - 
 *Genetic makeup – the strength of genetic factors in directing children’s growth and development.
*Teacher – passive approach; role to support children “natural” learning skills.
*Positive: teacher respect and eager to support children’s natural abilities.
*Negative: teacher may make decisions about children’s learning abilities based solely upon their classroom behaviors or the statistical averages that result from standardized test.
*Negative: teacher may fail to take into account individual variations that occur in young children’s growth and development, children’s behavior outside the classroom, or influence of children’s living environments.
*
*
-NURTURE PERSPECTIVE-
“From a Nurturing Perspective, effective teaching must respect the learner’s self-concept and self-efficacy. Instructors holding Nurturing as their dominant perspective care deeply about their learners, working to support effort as much as achievement” (Pratt & Collins). Nurturing educators are dedicated to the whole person and not just the intellect of the learner. They believe fervently, that anything that threatens the self-concept hinders learning (Pratt & Collins).
*The child environment shaping the child development.
*Nurture perspective teacher – to understand the norms and expectation associated with different families, communities and cultures.
*Positive: teacher take a proactive stance in shaping children’s learning environments.
*Negative: it is difficult to construct a classroom environment that is equally supportive of every child’s home environment.
*
*
-INTERACTIONIST PERSPECTIVE-
*Nature and nurture interact to influence children’s development.
*Development is viewed as a holistic process involving the integration of all developmental domains.
*Interactionist perspective teacher have a flexible and reflective approach toward education and early learning. 
*Positive: teacher take into account the social context of children’s lives and its possible influence on their development and classroom performance.
*Negative: it is impossible to precisely identify the relative importance of all genetic factors and environmental events that influence children’s development and education.
*
*
GOOD LUCK! 
Teruskan membaca! 
Info : (topic 2) Approaches In Early Childhood Education by Assoc. Prof. Dr. Bustam Kamri (Universiti Tun Abdul Razak)


Friday, 21 December 2012

PHOTO CONTEST : BE YOURSELF ! BY HANNA NABIELLA

Assalamualaikum rakan blogger..
Dimulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim..

Nak mulakan cerita, panjang sangattt..
Terus cerita dari Klimaks la yerr.. (padahal takder awal, takder klimaks ponn)
Semasa katak lompat-lompat pegi kat blog-blog yang cantik-cantik belaka tadi, terjumpa satu blog yang comel..(empunya blog nye pun comel gak..boleh tahan manis)hehe
Kiter nak join first contest by cik kiut miut nih.. 
kiter ponn first time gak join contest yang berunsurkan picture ni tau..*taksabaar!
termegah-megah mencari gambar yang dok dalam album tu hahh! 
Selepas berpeluh-peluh mencari, barulah menSTARTkan jari jemari untuk menaip ni adoihhh!

naaa, ni syarat yang keempat tau.. (syarat1,2,3 kiter dah laksanakan dengan sempurna)
Boleh tahan gak comel arnab ni tau..kalau saya nak kahwinkan katak saya dengan arnab ni boleh tak?? boleh kan? kan? kan? hehehe

jeng!
jeng!
Jeng!!!
ni gambar kiter yang join contest ni..
Be yourself walaupun hakikatnya Kanak-Kanak Ribena! ^__* 
(baju purple itu sayaa!) 


Be Mine! Peace with Keroppi yoo !^__*
ong kedek-kedek!

Diakhiri dengan Alhamdulillah :)

Thursday, 20 December 2012

HOW DOES YOUR CHILD TALK ?

Assalamualaikum Friends..
How are you? ong kedek-kedek! 
Do you know how your child talk?
Lets read this Entry.. ^__^

Birth-3 months
- makes pleasure sounds (cooing, gooing)
- cries differently for different needs
- smiles when sees you 
*
*
4-6 Months 
- Babling sounds more speech-like with many different sounds, including p, b, and m.
- vocalizes excitement and displeasure
- makes gurgling sounds when left alone and when playing with you.
*
*
7 Months - 1 Year
-Bablbing has both long and short group of sounds such as "tata upup bibibi"
- uses speech or noncrying sounds to get and keep attention
- imitates different speech sounds.
- has one or two words ( bye-bye, da-da, mama), although they may not be clear.
*
*
1 - 2 Years
-says more words every month
-uses some one- to two- word question (where kitty?)
-puts two words together (more cookies, no juice)
- uses many different consonant sounds at the beginning of words. 
*
*
2 - 3 Years
- has a word for almost everything
- uses two to three words to talk about and ask for things
- speech is understood by familiar listeners most of the time
- often asks for or directs attention to objects by naming them
*
*
3 - 4 Years
- talks about activities at school or at friends homes
- people outside family usually understand childs speech
-uses a lot of sentences that have four or more words
- usually talks easily without repeating syllables or words
*
*
4 - 5 Years
- voice sounds clear like other childrens
- uses sentences that give lots of details (e.g: i like to read my books)
- tells stories that stick to topic.
- communicates easily with other children and adults
- says most souns correctly except a few like l,s,r,v,z,j,ch,sh,th
-uses the same grammar as the rest of the family.
*
*
wish me luck yeahh!
ong kedek-kedek! 
p/s : thanks to mr.google/image sebab bagi gambar baby yang comel-comel tuu :) 


Wednesday, 19 December 2012

INTERACTIONS BETWEEN ADULT AND CHILDREN

Assalamualaikum Readers..
Ong kedek-kedek! 
Thank you for the supporting me..

The developmental appropriateness of an early childhood program is most apparent in the interactions between adults and children. Developmentally appropriate interactions are based on adults knowledge and expections of age-appropriate behavior in children balanced by adults awareness of individual differences among children.
*
1. ADULT RESPOND QUICKLY AND DIRECTLY TO CHILDRENS NEED, DESIRES, AND MESSAGES AND ADAPT THEIR RESPONSES TO CHILDRENS DIFFERING STYLES AND ABILITIES
*
Adult should respond immediately to infants cries of distress. The response should be warm and soothing. Adults should also respond appropriately to infants vocalization,manipulation of objects, and movement, as these are the ways infants in a soothing, friendly voice, smile and maintain eye contact with infants. For toodlers and 2 years old, adult remain close by, giving attention and physical comfort as needed. Adults repeat childrens words, paraphrase, or use synonyms or actions to help assure toddlers that they are understood. As children get older, adult responses are characterized by less physical communication and more verbal responsiveness, although immeditely is still important. Positive responses such as smiles and interest, and concentrated attention on childrens activity, are important.

*
*
2. ADULT PROVIDE MANY VARIED OPPORTUNITIES FOR CHILDREN TO COMMUNICATE
*
Children acquire communication skills through hearing and using language, and as adult listen and respond to what children say. Communication skills grow out of the desire to use language to express need, insight and excitement and to solve problems. Listening experiences, when their is something meaningful to listen to such as a story or poetry, can enrich language learning. Most language interaction with infants and toddlers is on an individual basis, although occasionally a group of two or three children may gather to hear an absorbing story. Equally important are opportunities for children to engage in two-way communication with others. Infants use crying and body movement to communicate. Adult responses to this communication, including the use of soothing language and descriptions of what is happening, build the foundation for children s ability to use language and their abilities to feel good themselves.

*
*
3. ADULTS FACILITATE A CHILDS SUCCESSFUL COMPLETION OF TASKS BY PROVIDING SUPPORT, FOCUSED ATTENTION, PHYSICAL PROXIMITY, AND VERBAL ENCOURAGEMENT. ADULT RECOGNIZE THAT CHILDREN LEARN FROM TRIAL AND ERROR AND THAT CHILDRENS MISCONCEPTIONS REFLECT THEIR DEVELOPING THOUGHTS.
*
Children learn from their own mistakes. Adults can examine the problem with the child and if appropriate, encourage the child to try or to find alternatives. Teachers plan many open-ended activities that have more than one right answer, and value the unique responses of individual children.

*
*
4. TEACHERS ARE ALERT TO SIGNS OF UNDUE STRESS IN CHILDREN S BEHAVIOR, AND AWARE OF APPROPRIATE STRESS-REDUCING ACTIVITIES AND TECHNIQUES. 
Formal, inappropriate instructional technologies are a source of stress for young children. When children exhibit stress related behavior, teachers should examine the program to ensure that expectations are appropriate and not placing excessive demands on children. When children experience stress from other sources, adults can find ways to reduce or eliminate the problem, or help children cope with it. Appropriate adult behaviors may include cuddling and soothing a crying infant, offering a toddler a favorite toy : providing books, water play, body movements, music, and quite times for older children and physically comforting and listening to the concerns of a child of any age who is in distress. 

Thats All ^__*
Thank you! 

Sunday, 16 December 2012

KENALI 7 SEBAB BAYI MENANGIS

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Readers.. 
Ong kedek-Kedek! 
*
*
Tangisan merupakan alat komunikasi pertama yang dikuasai bayi. Dengan tangisan, bayi akan mengutarakan keinginan dan keperluannya secara efektif. Tidak hairan jika bayi menghabiskan banyak masa dengan menangis.
Menurut buku "YOUR CHILD'S BODY LANGUAGE" - Dr Richard Woolfson, yang menjelaskan bahawa tangisan bayi mempunyai erti yang berbeza-beza. Setiap tangisan menggambarkan pesan tertentu untuk si ayah dan si ibu.
*
*
7 SEBAB BAYI MENANGIS 
*
*
SATU : LAPAR
*UWEEKK UWEEEK*
(saya lapar..saya ingin menyusu)
Tidak dinafikan bahawa sering kali tangisan bayi dikaitkan dengan rasa lapar dan dahaga. Biasanya bayi akan menangis berulang-ulang. Bayi akan menangis lalu berhenti sejenak untuk mengambil nafas dan demikian seterusnya.
Cara mengatasi : Sebagai ibu atau ayah kepada si kecil, anda mestilah peka tentang hal ini. Pastikan bayi anda mendapat makanan dan susu yang secukupnya. Susui bayi hingga kenyang.
*
*
DUA : BASAH 
*UWEEKK UWEEK*
(lampin saya basah.. tolong tukar lampin saya)
Rasa tidak selesa akibat basah pun boleh menyebabkan bayi menangis. Mudah kan mereka menangis? Oleh yang demikian, rajin-rajinlah periksa lampin bayi dan tukar lampin tersebut dengan kerap bagi mengelakkan punggungnya basah. Bayi lebih suka lampinnya bersih dan kering. Tangisan bayi biasanya perlahan pada mulanya, dan semakin kuat agar mendapat perhatian ibu dan ayah. Bayi akan mengeliat tanda tidak selesa.
Cara Mengatasi : Menjaga kebersihan bahagian lampin bayi sangat penting agar dapat mengelakkan masalah ruam yang akan membuatkan bayi rasa gatal dan tidak selesa.
*
*
TIGA : PERSEKITARAN
*UWEEKK UWEEK*
(bisingnyaa..tolong diam semua)
Keadaan persekitaran juga sering mengganggu bayi. Suasana sekeliling yang terlalu bising boleh menyebabkan bayi menangis kerana mereka perlukan ketenangan. Bukan itu sahaja, suhu yang terlalu panas dan terlalu sejuk juga boleg mengganggu keselesaan bayi.
Cara Mengatasi : Sediakan satu bilik yang sunyi, selesa bagi bayi. Kadang-kadang bayi juga perlukan persekitaran yang sunyi dan membuatkan mereka selesa.
*
*
EMPAT : JATUH
*UWEEKK UWEEK*
(sakit maa..sakit yahhh)
Ada sesetengah ibubapa yang gemar menidurkan bayi di dalam buaian. Amalan seperti ini terutamanya pada waktu malam tidak praktikal kerana macam-macam boleh berlaku di dalam buaian ketika bayi ibu dan ayah sedang tidur. Bayi boleh terjatuh dari buaian dan menangis. Bayi yang tidur lasak memang mudah terjatuh dari buaian lebih-lebih lagi jika bayi dibiarkan tidur sendirian.
Cara Mengatasi : Jangan membiasakan bayi tidur di dalam buaian ketika anda juga hendak tidur. Takut-takut anda tidak mendengar tangisan mereka. Bawalah mereka tidur di sebelah anda. 
*
*
LIMA : SAKIT PERUT
*UWEEKK UWEEK*
( perut saya sakit..perut saya kembung)
Masalah kembung perut ni juga dikenali sebagai kolik iaitu menyebabkan bayi menangis dalam satu jangka masa yang panjang. Semua bayi akan menangis jika ia merasa sakit. Tangisan bayi yang sakit perut ialah bernada tinggi , hampir seperti jeritan, mereka akan termengah-mengah pada saat menarik nafas, lalu menjerit lagi.
Cara Mengatasi : Urut bahagian perut dengan lembut dengan menggunakan minyak yang sesuai. Urut juga bahagian belakang tubuh bayi.
*
*
ENAM : KESEPIAN 
*UWEEK UWEEKK*
(saya bosan..bosann)
Bayi selalu memerlukan stimulasi dan akan timbul bosan jika ia tidak memperolehnya, atau bahkan bosan dengan satu aktiviti sahaja. Tangisan mereka untuk menarik perhatian ibu dan ayah si kecil. Bayi senang bergaul dan sentiasa ingin ibu dan ayah di sisi mereka. Tangisan mereka terdengar seperti menyedihkan dan seakan-akan marah.
Cara Mengatasi : Luangkan masa bersama bayi anda sehingga mereka tenang. Mempelbagaikan aktiviti seperti menyanyi atau dibawa bersiar-siar.
*
*
TUJUH : MINTA DUKUNG 
*UWEEKK UWEEKK*
(nak dukung..nak dukung)
Bayi akan menangis jika penat walaupun sebernarnya mahu tidur. Bayi akan merengek sambil kepala terangguk-angguk dan melihat anda.
Cara Mengatasi : Dukung bayi anda sehingga dia terlelap di lengan dan barulah di letak di katil tidurnya. 
*
*
Kepada si Ibu dan Ayah , tangisan bayi adalah lumrah dalam kehidupan berkeluarga. Bayi memang selalu menangis.Jadi, anda perlu bersedia untuk menghadapinya.
*
*
Tahukah anda? 
Terdapat dua pendekatan yang digunapakai ibubapa apabila berhadapan dengan tangisan bayi iaitu RESPON dan CRY IT OUT..
RESPON : Ibubapa akan memberi respon segera setiap kali mendengar bayi menangis.
CRY IT OUT : Ibubapa yang mengamalkan cry it out atau controlling crying akan membiarkan bayi menangis dan mengabaikan tangisan dalam tempoh waktu tertentu sebelum memikirkan untuk respon terhadap tangisan tersebut. Kaedah ini boleh mendidik bayi supaya tidak memanipulasikan tangisan sebagai alat untuk menarik perhatian, berdikari untuk menenangkan diri sendiri serta belajar untuk menangis ketika perlu atau pada waktu yang sesuai sahaja..
*
*
INGAT ! TANGISAN bagi bayi ialah satu-satunya cara BERKOMUNIKASI.. 
*
*
Sebahagian dari kesempurnaan di dunia ialah memiliki keluarga yang bahagia.. Komunikasi dengan keluarga senantiasa terjaga selagi komunikasi dengan Allah S.W.T juga dijaga.. InsyaAllah... ^___^

ONG KEDEK-KEDEK!
TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA ENTRY YANG PANJANG INI..
MOHON MAAF KERANA INFO YANG YANG TIDAK TEPAT.. ( al-maklumlahh belum kahwin dan belum ada anak) hihi


Saturday, 15 December 2012

20 + 1 = SWEET 21 !

Assalamualaikum sahabat blog..
Salam Keropians! 
Selamat Pagi kepada Yang Baca Entry Ni Pepagi.. 
Selamat Tengah hari kepada yang Baca Di Tengah Hari..
Selamat Petang Kepada Yang Baca Entry Ni Time Minum Petang..
Dan Selamat Malam Kepada Pembaca Yang Baca Entry Ni Sebelum Nak Masuk Tidur..
*
*
Selamat Hari Lahir Kepada Yang Lahir Kelmarin , Esok , Lusa Dan Seterusnyaa..
Ong kedek-kedek! 


Its me!
HAPPY BIRTHDAY TO ME !
HAPPY BIRTHDAY TO ME !
HAPPY BIRTHDAY TO MRS KEROPPI !
HAPPY BIRTHDAY ONG KEDEK-KEDEK !
hoyeeee! (clap hand!) 

A Very Thank You To MR KEROPPI ..
The First Person Who Wish Me !
Thank You So Much! 
Love You! Ong Kedek-Kedek! 
*
*
*



Thank You Ong Kedek-Kedek! 
Cadbury Is My Buah Hati!
My Favourite-Favourite-Favourite-And-Favourite !
Keroppi Is My Second Boyfriend!
First Boyfriend is ???? 
(secret!) 
Ong Kedek-Kedek! 
*
*
I Wish My Dream Become True..
I'll Be Teacher In One Day..
Saya Harap Boleh Menghabiskan My Degree Dengan Cemerlang..
Semoga Saya Boleh Menghadapi Segala Rintangan Dan Cubaan Dalam Hidup Ini..
Dan Yang Paling Di Ingini Ialah Menjadi Anak Yang Solehah.. 
Amin~~ 
*
Thank You Bebanyak Sebab Sudi Menjenguk Dan Menbaca Entry Di Blog Yang Tak Seberapa Ini..
Jangan Rimas.. Banyak Katak..
Katak-Katak Tu Penjaga Blog Saya.. ^___^
Ong Kedek-Kedek!

Thursday, 13 December 2012

SAYA BEBAS! BEBAS! BEBAS!



Assalamualaikum w.b.t
Salam 1 Malaysia !
Jangan percaya dengan gambar ni..
Lakonan semata-mata.. HAHAHA

14 DISEMBER 2012 sangat bermaknaa..
Saya BEBAS dari cengkaman ASSIGNMENT , MICROTEACHING , LESSON PLAN DAN PRESENTATION !
SAYA BEBAS! BEBAS! DAN BEBAS!

Assignment DONE!
MicroTeaching DONE!
Lesson Plan DONE!
Presentation DONE!
but , FINAL EXAM belum lagi DONE!

TWO WEEK in the corner!
Berusaha! Gigih! Jangan Putus Asa! Rajin!

WISH ME LUCK OKAY MRS AND MR KEROPI !
LOVE YOU !
ONG KEDEK-KEDEK!

Wednesday, 28 November 2012

Drama + Story Telling + Singing

Assalamualaikum and Good Morning! 

Today i have story telling in my class.. Language and Literacy Class... 
Ouchh! opkos laa NERVOUS! 
Today i want share with you all about my story telling..
*shy! *shy! *shy! ^___^ 
Okay, my story title is .........


A tiger was having a lucky day. He killed two deer and a buffalo. Now he was really having a feast. He was so proud of himself. He boasted, "Nobody is as strong as I am! Even elephants are afraid of me!" As the tiger rested by a hill, he said, "I am not afraid of anyone, and I do not need anyone's help! I am perfect!". Just then, a strong wind blew. It made a stone roll down the hill and hit the tiger's back. "Ouch!" said the tiger. The tiger did not know that the stone had cut him. He got up and went to a lake for a drink. After drinking, he felt very full and sleepy. He found a spot to lie down, and he was soon fast asleep. The tiger did not know that he was sleeping near an anthill. Soon, ants crawled onto the tiger's back and started biting his cut. "Ouch!" the tiger cried and jumped up in pain. A monkey in a tree was watching the tiger. He laugher as the tiger jumped about. "Hey, big fellow!" the monkey shouted. "He strong and brave are you now?" The tiger looked up and saw the monkey. The monkey said, "there is no one stronger than you, so why are you crying?" The tiger was ashemed. He looked at the monkey and his eyes filled with more tears. "I was wrong," said the tiger. "Please help me! Chase these ants from my back. I would be very grateful to you." The monkey was sorry for the tiger. They went to the lake and the monkey used water to wash the ants away. From that day on, the tiger never boasted about his own strength. Sometimes, he would even find food for the monkey, his new friend.
--- THE END---

Dear friends, moral for this story is " Stay humble, even if you a stronger than others.
*
*
*
Today i'll sing a song in my class.. 
^____* 

I know , korang semua tau kan lagu ni..
lets we sing a song together! 

*ong kedek-kedek! *  


Thursday, 18 October 2012

QUOTES #6

miss you MR KEROPPI !

MARBLE CHEESE CAKE

Assalamualaikum w.b.t Sahabat ...
Selamat Pagi Kepada Yang Baca Entry Ni Pagi-Pagi..
Selamat Petang kepada Yang Baca Entry Ni Petang-Petang..
Selamat Malam Kepada Yang Baca Entry Ni Malam-Malam..
Salam 1 Malaysia! 

Hari ni nak share satu resipi yang SEDAPPP! 
Bukan resipi makanan untuk katak okay..
Untuk kita-kita ni haaa! ^__^ 
Kek ni memang sedap ! 
sebelum bagi resipi, tengok lu gambar kek ni.. 
Encik hensem , Terima Kasih sebab ada stok gambar nih..
Sedap kan?? Macam kat Secret Recipe... 

Okay, kita mulakan yer tuan-tuan dan puan-puan..
Besarkan mata (macam mata katak) bila baca bahan-bahan ni.. 
Kot-kot nanti salah sukat bahan... 
tak menjadi la kek tu nanti ^__^ 
*
*
*
BAHAN-BAHAN:
225 gram Phil Soft Cheese
3.5 oz susu pekat manis (ikut kemanisan yang korang nak)
10 gram tepung gandum
26 gram choc masakan (cairkan)
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
220 gram biskut digestive(kisar halus) 
3 sudu besar butter 
*
*
CARA-CARA:
Cairkan butter dengan api yang sederhana. Masukkan digestive kisar dan kacau rata.
*
Griskan luyang. Tekan campuran biskut dan butter hingga padat. Sejukkan sebentar.
*
Pukul cheese hingga lembut. Masukkan susu pekat dan pukul lagi. Masukkan telur,tepung dan vanilla. Kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cawan.
*
Cairkan choc dan kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
*
Ratakan adunan putih. Akhir sekali, sudukan adunan choc di atas.
*
Corak di atas kek dilukis guna chopstick. (ikut kreativiti korang)
*
Bakar 160'C hingga masak. Jangan biarkan kek menjadi perang.(tak cantik kalau colour perang). 
*
Agak-agak 20 minit dah masak dah tu. Setelah masak, sejukkan selama 4 jam. 

TADAAA! DAH MASAK! NYUM-NYUM-NYUM!
PAS TU, BOLEH HIDANGKAN..
KALAU DAH TRY TU, MEH BAGI KAT SINI GAK ! hehehe

*SELAMAT MENCUBA YAA*
0ng kedek-kedek!  

Thursday, 27 September 2012

KITA MASIH BERNAFAS JUMAAT INI

Salam Sayyidul Aiyam buat seluruh umat Islam di dunia ini..
Moga kehadiran penghulu segala hari ini ditempuhi dengan rasa ketaatan dan kecintaan buat Sang Pencipta Yang Maha Agung.
   Alhamdulillah.. Kita masih lagi bernafas saat ini dan dapat menghirup udara pemberianNya.


Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud : " Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan Allah S.W.T dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah S.W.T itu sendiri iaitu : Imam (pemimpin) yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah S.W.T, lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid, dua orang yang saling cinta kerana Allah S.W.T dimana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah S.W.T, seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina.
Lalu ia menjawab, " Aku takut kepada Allah", seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya, seseorang yang mengingati Allah S.W.T di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya," 
(Riwayat Abu Daud Tirmidzi dan Ibnu Majah)


Hadapi dengan SENYUMAN semua yang terjadi tetap terjadi.. Hadapi dengan jiwa yang tenang supaya semuanya baik-baik saja ^___^
*ong kedek-kedek!* 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...