Friday, 18 January 2013

SEGMEN SAYA BLOGGER DARI NEGERI ???

Assalamualaikum salam diberi ,
tokk tokk tokk pintu diketuk ,
Saje nak kacau memalam begini ,
Cuma nak cakap kite join Segmen APIT yang kacak!

hak hak hak hak hak
jom ketawa puas-puas..
bila baca balik pantun tu , rasa geli plak hati ni haa..
entah betul entah tidak pantun tu.. ha ha ha


Actually lama dah baca rakan blogger punya entry pasal segmen ni..
tapi saya belum ada idea lagi nak taip apa..
so, saya delay, delay, dan delay..
sampai la satu saat ni, idea melimpah ruah..
terus jari-jemari dan mulut terkumat-kamit menaip satu entry..
" SEGMEN SAYA BLOGGER DARI NEGERI??
*
*


Haaaa.. ni bendera NEGERI SARAWAK..

Saya nak menyanyi okayy lagu Sarawak.. 
*
*
Sarawak Tanah Air Ku
Negeri Ku Tanah Air Ku Sarawak
Engkaulah Tanah Pusaka Ku
Tanah Tumpah Darah Ku
Ibu Pertiwi Ku

Rakyat Hidup Mesra Dan Bahagia
Damai Muhibbah Sentiasa
Bersatu Berusaha Berbakti
Untuk Sarawak Ku Cintai

Sarawak Dalam Malaysia
Aman Makmur Rahmat Tuhan Maha Esa
Kekallah Sarawak Bertuah
Teras Perjuangan Rakyat
Berjaya Berdaulat
*
*
yeyyyy (tepuk tangan)


Haa negeri Sarawak ni la banyak berjasa dengan aku..
Sarawak tempat aku dilahirkan..
Sarawak tempat aku tinggal ..
Sarawak tempat aku mula belajar dari tak tau ABC123 sampai la tahuu..
Sarawak tetap di hatikuu..

Ingat! Sarawak ni masuk dalam Malaysia!
Ramai yang cakap Sabah Sarawak tak masuk dalam Malaysia..
sapa yang cakap tu, elok buka buku Sejarah lagi.. dan ambik exam sejarah lagi okayy! :)
*
Sarawak ni besarrrr.. 
Saya dah melancong dari Kuching ke Lawas.. 
Dari hujung ke hujung..(tengok peta yee)

*
*
Ermmm nak cerita pasal apa ekkk??
saya dah BW kat blogger yang dari Sarawak..
Kebanyakkan mereka cerita pasal makanan,tempat tinggal dan latar belakang Sarawak..
errmmmmm fikir punya fikir..
dan dah ambik keputusan..
saya nak cakap pasal bahasa Sarawak!
*
*
Hari ni saya nak jadi cikgu..
nak ajar blogger-blogger berbahasa Sarawak.. 
Kita ajar yang basic jer okayy!
Dah sedia??? 123 ! lariiii! 
oppssss! tunggu.. duduk diam-diam cikgu nak ajar ni..
*
*
SAYA/AKU --- KAMEK
KAMU/AWAK/KAU --- KITAK
MANA --- SINE
KENAPA --- KENAK
MACAM MANA --- GINE
BISING --- BISIN
YA --- AOK
TIDAK --- SIK
MAHU --- MAOK
TAK NAK --- SIK MOK
BERCINTA/COUPLE --- GEREK
TINGKAP --- PENJAN
LILIN --- DIAN
ALMARI --- SEP
BERITAHU --- PADAH
KALAU --- MUN 
DULU --- RIYA / DOLOK
SEKARANG --- KINEK TOK
NANTI --- KELAK
MEMANG --- NANG
LANTAI ---- LANTE
GURAU --- GURO / PLENTE
CAWAN / GELAS --- CANGKE
JANGAN --- IBOH
GUNA --- PAKE
CAKAP --- KLAKA 
TUMBUK --- NUTOK
ULANG ALIK --- KELANG KELUS
LEMAH --- MALEY
*
*
Okayyy..cukup lah ekk... ^____^
kalau nak tanya perkataan kat saya,tanya jerrr..
saya sedia menjawabnyaa! :)
Actually kat Sarawak ni banyak bahasa..sebab Sarawak terdapat banyak bangsa..
Antaranya Iban, melanau, kedayan, bisaya, lunbawang dan sebangainyaa..
*
*
Nampaknya Jam menunjukkan pukul 11:30 malam..
mata pun dah sepet sebab mengantuk..


GOOD NIGHT SEMUAAA
ONG KEDEK-KEDEK 
^___^


13 comments:

Cik Que said...

hai ktk..kmk dari segmen sama juak tok..dh lamak kmk follow ktk..apa2pn slmt berkenalan..^__^

siti fatima Arifin said...

Salam.... Cik Putih blogger TERENGGANU. Datang blogwalking and follow disini. Sama-samalah kita memeriahkan dunia blogwalking. Ahikss... and also Good Luck.Wauu...CP tahun lepas baru p sarawak. Jaln2 kat sana. Best jugak yer.

http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Psss...psstt... Jenguk sini gak :

http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

Dia Lavenda said...

salam. owh, orang sarawak rupanya. saya orang penang ! selamat berkenalan :)

ZaimahBakar said...

Boleh jadi kamus sarawak saya ni..hihi..

Salam kenal.. :)

www.healthybeauty.my

Nurakmaniza said...

salam perkenalan dari blogger NEGERI SABAH :)saya study kat unimas, so happy sgt nak ckp srwak..hihi
jom skodeng sini

http://anereodacandid.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

♥Farhana♥ said...

datang dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya --- > http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

salam perkenalan :)

Effa Nadia said...

ktk urg kch ka ? kmk urg nyebut MACAM MANA ya PINEY... kmk tuk urg sibu...

deno said...

WAHHHH... comel blog ada katak ni... :) deno blogger terengganu datang melawat! jom ke terengganu? :)

http://www.dayangdeno.blogspot.com/

deno said...

DENO FOLOW SINI :)

Cik Aichrah said...

Singgah dari Kelantan ;)
Done follow awk :)
Jom singgah back :D

http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Cik Fie said...

datang dari segmen yang sama . dah follow awak . harap awak follow blog saya ye :)

http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Ecah Shaimi said...

ecah done follow sni,jom follow ecah pulak..hehe

TIC said...

http://ticcollege.blogspot.com/

mari follow TIC

Timba pengalaman baru di Perak ! ayuh hebahkan kepada keluarga dan kawan2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...