Saturday, 26 January 2013

PAVLOVA ong kedek-kedek

Assalamualaikum peeps..
Selamat petang.. :)
Bosan tak pepetang nih?? 
dah minum petang kerr?
meh, pekena PAVLOVA yang sedap nih..

tak terliur ka tengok ni??
Jom Try buat..
Senang jerr.. Tak sesusah berlari 100x meter tau.. hik hik 
Malas nak buat? Meh Order.. hahahaha 
Dont worry.. saya bagi resipi ekk..

Bahan-Bahan :
4 Biji Putih telur (putih telur je tau.jangan biarkan sedikit pun kuning telur termasuk dalam tu..HANCURR paclova nanti)
1/2 cawan gula kastor ( kalau tak suka manis, boleh kurangkan sedikit gula)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka (kalau saya buat, saya kurangkan ke 1/2 sudu jer) 
1 sudu teh esen vanila
*
*
Okay.. Masukkan telur dan gula..Gaul sehingga putih..
Masukkan cuka dan esen vanila..
Gaul hingga rata dan kembang..
Pastu, BAKAR... :)
*
*
Sementara tunggu Pavlova tu masak, kita boleh buat topping dan potong buah-buah  untuk bahagian atas pavlova tu.. 
*
Bahan-Bahan Topping :
1 cawan Whipping Cream
(Jangan biarkan mixer ada air. biarkan mixer kering dan lap jika basah. Kalau ada air, walaupun setitik, topping akan terbantut. )
*hati-hati apabila membuat topping.
*
*
Okay.. Pavlova yang di bakar tadi pun dah masak..
Sejukkan terlebih dahulu.
Kemudian sapukan whipping cream tadi di atas pavlova yang telah masak dibakar tadi..
Hiaskan dengan buah-buahan ikut citarasa dan sukarasa anda sendiri..
Taraaaaaa DAH SIAP..
Hidangkan dengan keluarga..
mereka pasti menyukainyaaa..
INGAT.. PAVLOVA ni sangat cerewet.. 
Yang penting, alat-alat yang digunakan untuk membuat pavlova adalah KERING...

Selamat Mencuba Readers..
ong-kedek-kedek.. :)


5 comments:

Lyeen De Syifa said...

betapa kejamnya kamu mngupload gmbr pavlova sesedap itu..:( pos bah..

Sally Yatiey said...

Sedappppppnya ;D

Marlina Mohtar said...

dah lama teringin nak buat, tapi bahan2 belum cukup =)

memang sedap pavlova hihi...

Aida Omar said...

wah ada resepi boleh try nie.. eh kejap tak faham tang masukkan gula, telur.. gaul sampai putih pastu masuk esen vanilla eh? bakar.. nanti dia jadi bentuk apa mira? haha.. kuno betul.. :P

NurulMirotic[NSHS] said...

Salam kak :) Nurul ada promote sikit nie :)

http://nshsmirotic-bouncet.blogspot.com/2013/01/singgah-mai-macam-macam-adoo.html

Jemput la singgah ye . Kalau berkenaan boleh order . Sebarkan pada kawan - kawan jugak ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...