Hye readers !
Selamat Berpuasa & Salam Nuzul Al-Quran..
Jom Try LAKSA SARAWAK untuk juadah berbuka !
Bahan-bahan : (A)
1 bungkus perencah laksa sarawak
1 bungkus mee hoon (direbus)
Air
Minyak masak
Garam dan ajinomoto
*
*
Bahan-bahan : (B)
1 mangkuk tauge (direbus)
3 biji telur (dipukul,digoreng,dihiris dadu)
Isi ayam (direbus,dihiris halus)
limau kasturi (dibelah dua)
fish cake (digoreng,dihiris halus)
udang (direbus)
*
*
Bahan-bahan : (C)
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
seulas bawang putih (dikisar)
segenggam udang kering (dikisar)
sedikit belacan
*
*
Cara-cara membuatnya :
**
Panaskan minyak,tumiskan perencah laksa sarawak sehingga naik bau. Tambah air(untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
*
Masukkan fish cake yang dihiris halus tadi. Biarkan sehingga mendidih.
*
Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.
*
Ambil mangkuk, masukkan sedikit mee hoon yang direbus tadi. Campurkan sedikit tauge. Taburkan telur,ayam,udang ke atas mee tadi.
*
Kemudian, tuangkan kuah ke dlm mangkuk mee tadi. Letakkan limau dan sambal udang ke atasnya.
**
SELAMAT MENCUBA!
*ong kedek kedek!*
**
Panaskan minyak,tumiskan perencah laksa sarawak sehingga naik bau. Tambah air(untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
*
Masukkan fish cake yang dihiris halus tadi. Biarkan sehingga mendidih.
*
Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.
*
Ambil mangkuk, masukkan sedikit mee hoon yang direbus tadi. Campurkan sedikit tauge. Taburkan telur,ayam,udang ke atas mee tadi.
*
Kemudian, tuangkan kuah ke dlm mangkuk mee tadi. Letakkan limau dan sambal udang ke atasnya.
**
SELAMAT MENCUBA!
*ong kedek kedek!*
4 comments:
Waauuu....Nyummy2..Hehehe
puasa ka jugak ni?? hehehehe
sedap..sedap.. aida selalu buat guna kuew tiaw, mudah je buat dia sebab dah siap perencah tinggal nak masukkan je. hik3 :P
sedapnyeee.... terliurr akak
Post a Comment