Sunday, 5 August 2012

LAKSA SARAWAK ONG KEDEK-KEDEK !

Hye readers ! 
Selamat Berpuasa & Salam Nuzul Al-Quran..

Jom Try LAKSA SARAWAK untuk juadah berbuka !

Bahan-bahan : (A)
1 bungkus perencah laksa sarawak
1 bungkus mee hoon (direbus)
Air 
Minyak masak
Garam dan ajinomoto



*
*
Bahan-bahan : (B)
1 mangkuk tauge (direbus)
3 biji telur (dipukul,digoreng,dihiris dadu)
Isi ayam (direbus,dihiris halus)
limau kasturi (dibelah dua)
fish cake (digoreng,dihiris halus)
udang (direbus)
*
*
Bahan-bahan : (C)
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
seulas bawang putih (dikisar)
segenggam udang kering (dikisar)
sedikit belacan
*
*
Cara-cara membuatnya :
**
Panaskan minyak,tumiskan perencah laksa sarawak sehingga naik bau. Tambah air(untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
*
Masukkan fish cake yang dihiris halus tadi. Biarkan sehingga mendidih.
*
Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.
*
Ambil mangkuk, masukkan sedikit mee hoon yang direbus tadi. Campurkan sedikit tauge. Taburkan telur,ayam,udang ke atas mee tadi.
*
Kemudian, tuangkan kuah ke dlm mangkuk mee tadi. Letakkan limau dan sambal udang ke atasnya.
**


SELAMAT MENCUBA!
*ong kedek kedek!*

4 comments:

SuparMan SuaRez said...

Waauuu....Nyummy2..Hehehe

Amirah Raduan said...

puasa ka jugak ni?? hehehehe

Aida Omar said...

sedap..sedap.. aida selalu buat guna kuew tiaw, mudah je buat dia sebab dah siap perencah tinggal nak masukkan je. hik3 :P

Aiza Haris said...

sedapnyeee.... terliurr akak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...