Sunday, 5 August 2012

KATAK YANG NAKAL

Assalamualaikum wbt readers!
Dahulu kala di sebuah kolam yang luas tinggallah seekor anak katak hijau dan ibunya. Anak katak tersebut sangat nakal dan tidak pernah mengindahkan kata-kata ibunya. Jika ibunya menyuruhnya ke gunung,dia akan ke laut. Jika ibunya menyuruhnya pergi ke timur, dia akan pergi ke barat. Pokoknya apapun yang diperintahkan ibunya, dia akan melakukan yang sebaliknya. 
"Apa yang harus aku lakukan pada anak ini", fikir ibu katak.
"Kenapa dia tidak seperti anak-anak katak yang lain diman selalu menuruti kata orang tua mereka."
Suatu hari si ibu berkata, " Nak , jangan pergi keluar rumah kerana di luar sedang hujan deras. Nanti kau hanyut terbawa arus."
Belum selesai ibunya berbicara, anak katak tersebut sudah pun melompat keluar sambil tertawa gembira.
"Horeyy! banjir aku akan main sepuas-puasnya!"
Setiap hari ibu katak menasihati anaknya namun kelakuan anak katak itu bahkan semakin nakal saja. Semakin hari sakitnya semakin parah. 
Suatu hari ketika dia merasa tubuhnya semakin lemah, ibu katak memanggil anaknya, "Anakku, kurasa hidupku tidak lama lagi. Jika aku mati,jangan kuburkan aku di atas gunung. Kuburkanlah aku di tepi sungai." 
Ibu katak sebenarnya ingin dikuburkan di atas gunung, namun kerana anaknya selalu melakukan yang sebaliknya,maka dia pun berpesan yang sebaliknya.
Akhirnya,ibu katak pun maninggal. Anak katak itu menangis dan menangis menyesali kelakuannya, "Ibuku yang malang. Kenapa aku tidak pernah mau mendengarkan kata-katanya. Sekarang dia telah tiada,aku sudah membunuhnya."  
Anak katak tersebut lalu teringat pesan terakhir ibunya. 
"Aku selalu melakukan apapun yang dilarang ibuku. Sekarang untuk menebus kesalahanku, aku akan melakukan apa yang dipesan oleh ibu dengan sebaik-baiknya."
Maka anak katak itu menguburkan ibunya di tepi sungai. Beberapa minggu kemudian hujan turun dengan lebatnya, sehingga air sungai di mana anak katak itu menguburkan ibunya meluap. Si anak kata begitu khuatir kuburan ibunya akan tersapu oleh air sungai.
Akhirnya dia memutuskan untuk pergi ke sungai dan mengawasinya. Di tengah hujan yang lebat dia menangis dan menangis.
KWONG ! KWONG ! KWONG ! KWONG ! 
"Wahai air sungai,jangan bawa ibuku pergi!"
Dan anak katak hijau akan selalu pergi ke sungai dan menangis setiap hujan datang. Sejak itulah kenapa sampai saat ini kita selalu mendengar katak hijau menangis setiap hujan turun. 


#jangan ikut sikap anak katak tersebut yaaa! #
*ong kedek kedek *

5 comments:

Aida Omar said...

ahh! sedih la pulak baca cerita nie.. banyak pengajaran dari cerita nie kan. Hormati lah kedua org tua selagi mereka masih ada.

SuparMan SuaRez said...

Cerita Yg mempunyai Pngajaran..hehehe

Amirah Raduan said...

Aida : sob sob sob :'( janganlah kita jadi anak katak tu.. dengar cakap ibubapa kita...

Amirah Raduan said...

Man : eyaa..bukan nya cerita lucu ni...hik hik hik

Lyeen De Syifa said...

oo..mcm tu rupanya..ehhee...sedih..dlm maknanya..:D

tp kalau mira yg panggil hujan boleh ka tu ya?hahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...