Wednesday, 20 August 2014

RABU TANPA KATA #LAPAN



SELFIE membawa maksud mengambil gambar atau wajah sendiri menggunakan kamera atau telefon bimbit tanpa memerlukan pertolongan orang lain. 
SELFIE - Self Potrait Photography 
Perbuatan mengambil gambar sendiri dan memuat naik (upload) foto tersebut ke laman sosial (facebook, twitter, instagram, wechat, line, dll). 

untuk apa upload kat laman sosial?
"aku nak orang like banyak kat gambar aku"
" aku nak orang komen yang aku cantik"
"aku nak popular kat laman sosial"

Menurut kajian Jabatan Kesihatan Mental Thailand, trend popular "selfie" boleh menyebabkan seseorang individu hilang keyakinan selain menyebabkan ketagihan yang boleh membawa kepada impak negatif terhadap kehidupan mereka. 


4 comments:

SuparMan SuaRez said...

WOW!!! cantik header,, buatkan bha begini.. ahaha

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dan salam singgah pagi Jumaat sambil blogwalking dari blog Syira...kanak2 pun sekarang dah pandai berselfie...hehe.

sHaRiNa eLyaNa said...

niat seseorang yg selfie tu mmg untuk tontonan umum apalgi dia post di laman sosial..tp niat yg cmtu, sedikit negatif tu ikut org kot :D

CXopportunities said...

Kmk sik pernah selfie ntk public, low confident level lahh. Lgpn kedak sikda motif jak mun kmk selfie then show off to public. Hahaha tapi kmk selfie just for my husband. Dpt pahala nak? Hahah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...